Over Ventisquero

VENTISQUERO is vanaf de start (in 2007) van Riquezas de Chile, sinds 2010 Wijnen del Mundo, ons belangrijkste merk. Wij voeren vrijwel de complete range van dit nog jonge, maar inmiddels zeer vooraanstaande Chileense wijnhuis. Het is onze bedoeling u op deze plek een aantal interessante weetjes over Ventisquero aan de hand te doen, door middel van korte verhaaltjes en filmpjes.

Viña Ventisquero

In Chili zijn twee soorten wijnhuizen te vinden: die welke zich al decennia met wijnbouw bezighouden, en de nieuwe, recent opgezette, generatie. Viña Ventisquero behoort tot deze laatste categorie en produceert volgens de laatste technieken wijn door gebruik te maken van de modernste middelen.

Viña Ventisquero startte als ambitieus project van Gonzalo Vial, eigenaar van Agrosuper, het grootste levensmiddelenconcern van Chili. De winery werd gebouwd in Maipo Valley en daaromheen werden de eerste wijngaarden aangeplant, kort daarop gevolgd door wijngaarden in Casablanca Valley en Apalta Valley. In 2001 kwam de eerste jaargang op de markt.

Milieubewuste wijnbouw bij Viña Ventisquero
Vanaf het allereerste begin stond respect voor de natuurlijke omgeving centraal. Er wordt op een milieuvriendelijke manier gewerkt, door onder andere het watergebruik sterk te beperken, CO2-uitstoot van het transport te compenseren en de natuurlijke omgeving bij nieuwe aanplant zo veel mogelijk intact te laten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een certificering door ‘Sustainable wine of Chile’ voor alle wijngaarden. Ventisquero is het eerste Chileense wijnhuis dat daarin geslaagd is.

Inmiddels heeft Ventisquero wijngaarden aangeplant in zeven verschillende wijngebieden: Maipo, Casablanca, Apalta, Lolol, Leyda, Peralillo en Huasco (Atacama). Er worden dan ook geen druiven gekocht. Alle wijnen worden geproduceerd met eigen druiven.

Ventisquero produceert wijnen in verschillende prijsklassen. Van de soepele, fruitige en toegankelijke Clásico-wijnen via Yelcho, Reserva, Queulat (single vineyard), Grey (single block) naar de icoonwijnen zoals Herú, Vertice, Pangea en Enclave. Voor iedere wijndrinker en voor elk moment is er een geschikte Ventisquero-wijn beschikbaar.

Wijnen del Mundo heeft niet alle Ventisquero-wijnen op voorraad (zie ‘Assortiment’), maar kan vele eventueel wél leveren.

Apalta Valley

 

 

 

 

Apalta Valley, waar veel van Viña Ventisquero’s prestigieuze wijnen vandaan komen.

_________

Ventisquero Reserva SB onderscheidenViña Ventisquero Reserva
Sauvignon Blanc onderscheiden

De Viña Ventisquero Reserva Sauvignon Blanc 2012 is met
90 punten onderscheiden in de prestigeuze Descorchas Wineguide 2013. Opnieuw een bewijs van de goede kwaliteit van de Ventisquero-wijnen; die moet u dus gewoon eens proberen – als u dat al niet gedaan hebt!

De Reserva Sauvignon Blanc heeft een intens groene kleur met gele tonen. Een krachtige typische geur met tinten van citrus. Deze tot BESTE SAUVIGNON BLANC VAN CHILI uitgeroepen wijn heeft een uitstekende balans tussen de zuren en het tropisch fruit. Een wijn met een prachtige lange afdronk.

Wijnen del Mundo heeft deze prachtige wijn niet in voorraad, maar we kunnen hem, indien gewenst, te allen tijde leveren.
Prijs per fles € 9,50, bij afname van zes flessen of meer (dat mogen ook andere soorten zijn, u hoeft dus niet zes van één soort te
bestellen) € 8,85 per fles.

Wel voorradig bij Wijnen del Mundo drie andere heerlijke Ventisquero Sauvignon Blancs; oplopend in prijs: de Clásico SB € 6,00 / 5,75,
de Reserva Especial Yelcho € 7,00 / 6,70 en de Gran Reserva Queulat € 13,10 / 12,60. Ook zeer aan te bevelen!

__________

Hoge kwaliteit van twee Ventisquero
Grey-wijnen weer onderstreept

De hoge kwaliteit van twee Ventisquero Grey wijnen is nu ook erkend door The International Winecellar van Stephen Tanzer.
De bekende journalist Josh Raynolds gaf 91 punten aan de Grey Cabernet Sauvignon 2009 en 90 punten aan de Grey Carmenère 2009.
Van beide wijnen kunnen we deze jaargangen momenteel uitleveren!

 

 

__________

De wijnmakers van Viña Ventisquero

Hoofdwijnmaker Felipe Tosso (midden) werkt sinds 2000 bij Ventisquero. Daarvóór had hij overwogen tennisprof of klassiek gitarist te worden, maar hij koos uiteindelijk voor ‘de wijn’, ‘een van mijn grote passies, want het is meer dan alleen maar werk – het is een manier van leven.’ Teneinde zich te verdiepen in de wereld van het wijnmaken reisde hij heel wat af: hij oriënteerde zich in Napa Valley en Sonoma Valley in Californië, in Argentinië, Frankrijk, Spanje, Italië en Australië, om vervolgens terug te keren naar Chili. Daar werkte hij bij het grote Concha y Toro, waarna hij uiteindelijk bij Ventisquero terechtkwam. In 2003 ging Felipe nauw samenwerken met John Duval bij de productie van de ‘icoonwijnen’ Pangea en Vertice. Deze samenwerking duurt nog altijd voort.

Wijnmaker Alejandro Galaz (links) had al acht jaar ervaring in het wijnmaken – onder andere bij Kendall-Jackson in Monterey (Californië) en bij Castel-Virginie in Languedoc-Roussillon – toen hij bij Viña Ventisquero kwam werken. Hij heeft een grote passie voor Pinot Noir: ‘Pinot Noir is een heel gecompliceerde druif – niet alleen al in de wijngaard, maar tot het moment dat hij wordt gebotteld – maar ik houd van grote uitdagingen! Ik heb het productieproces rondom de Pinot Noir altijd fascinerend gevonden. De elegantie, de distinctie en de subtiliteit van de druif komen zo prachtig tot uitdrukking in de wijn – I love that!’
Alejandro is tevens verantwoordelijk voor Ventisquero’s witte wijnen.

Sergio Hormazábal (rechts) maakt nog niet zo lang deel uit van het team wijnmakers bij Viña Ventisquero: sinds januari 2009. Zijn eerste verantwoordelijkheid ligt bij het maken van rode wijn. Uiteraard had hij daarvóór al ruimschoots ervaring opgedaan in het wijnmaken, onder andere gedurende zeven jaar bij Viña William Fèvre in de regio Maipo Alto. Maar hij vertoefde ook lange tijd in Frankrijk, Noord-Italië en Portugal. Sergio werkte als researchassistent bij het Institut Coopératif du Vin in Languedoc en behaalde uiteindelijk in Montpellier (waar een gerenommeerd opleidingsinstituut is) de diploma’s die benodigd zijn voor het beroep van wijnmaker,
Sergio is een verstokte rodewijnman. ‘Ik houd van Cabernet, vanwege z’n eigen stijl en personality, van rijpe Carmenère, met zijn typische eigenschappen, en van Syrah, maakt niet uit uit welk klimaat. En als ik maar even de kans krijg, mag ik graag experimenteren met verschillende wijnstokken en blends.’

Korte video’s over Viña Ventisquero