Wetenswaardigheden

Petite Sirah – bij toeval ontstaan

Wijnen del Mundo heeft een bijzondere wijn in zijn assortiment opgenomen: een Californische Petite Sirah, een druivensoort met een zeer donker uiterlijk. Wereldwijd wordt hij op zo’n 3000 hectare verbouwd. In 2003 kon door genetische analyses vastgesteld worden dat deze druivensoort overeenkwam met de Franse Durif. Niet geheel een verrassing, de visuele gelijkenissen tussen de beide druiven in aanmerking nemend.
Petite Sirah‘Petite’ refereert overigens aan de kleine bessen, die van de Petite Sirah zo’n bijzondere, aparte druivensoort maken.
De Durif/Petite Sirah ontstond in het jaar 1880, toen kweker François Durif ontdekte dat bepaalde zaailingen van de druivensoort Peloursin in grote mate bestand waren tegen valse meeldauw. Naar later bleek, waren de zaailingen spontane kruisingen van de druivensoorten Peloursin en Syrah. Durif gaf de nieuwe variant zijn eigen naam.
De Durif werd reeds vier jaar later in Californië geïmporteerd en vanaf dat moment aldaar onder de naam Petite Sirah verbouwd.
Tegenwoordig zijn de grootste voorraden Durif/Petite Sirah in de Nieuwe Wereld te vinden. Californië en Australië zijn wereldwijd de grootste producenten van deze druivensoort, die bovendien in Israël, Argentinië, Brazilië, Chili en Mexico voorkomt.
De wijnen die van de Durif/Petite Sirah gemaakt worden, zijn meestentijds zeer donker. De kleur doet aan inkt denken, het bouquet aan blauwe en zwarte vruchten, aan pruimen, maar vooral aan blauwe bessen. Daarbij komen nog tonen van kruiden en zwarte peper.
Overigens heerst er in Californië een trend om meer Syrah (een van de ‘ouders’ dus) aan te planten, wat wellicht ten koste gaat van de Petite Sirah.
Hoewel de Petite Sirah zijn oorsprong vindt in Frankrijk, wordt hij daar nauwelijke meer verbouwd. De druif voelt zich veel beter op zijn gemak in een droger en (nog) warmer klimaat.

Bodegas Montecillo: al meer dan 140 jaar topkwaliteit

Bodegas MontecilloBodegas Montecillo, de producent van Wijnen del Mundo’s Crianza, bestaat al sinds 1874. Daarmee is dit wijnhuis een van de oudste Spaanse wijnbedrijven en het op twee na oudste in de Rioja Alta. Montecillo-wijnen kunnen worden omschreven als schoolvoorbeelden van de oude Rioja-stijl.
De letterlijke vertaling van Montecillo is ‘kleine heuvel’ – een eerbetoon aan de eerste terroirs van Montecillo, die tot op de dag van vandaag op kleine zonnige heuvels liggen in de Rioja Alta.
Honderd jaar lang is Montecillo een familiebedrijf gebleven, waar de traditie en de liefde voor wijnmaken de basis vormden voor het succes en het vakmanschap van het wijnhuis.
Dat vakmanschap en de unieke tradities van het wijnbedrijf werden doorgegeven van vader op zoon – tot en met 1973, toen de Navajas-familie het bedrijf verkocht aan Osborne (inderdaad, van de sherry). Momenteel wordt de scepter nog steeds gezwaaid door Osborne, maar de tradities van de bodegas en het gevoel voor vakmanschap zijn daarmee niet verloren gegaan.
Voor de wijnen van deze krachtpatser uit Rioja worden de beste Tempranillo-druiven gebruikt. Montecillo-wijnen hebben een diepe en fruitige smaak, met een toets van hout: klassieke Rioja-wijnen.

Zinfandel: geen Amerikaanse, maar Europese druif

Tot zeer recent was Zinfandel de ‘mysterieuze druif’ van Californië, omdat niet bekend was waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de Primitivo uit Italië en de Crljenak Kastelanski uit Kroatië genetisch identiek zijn aan de Zinfandel-druif.
zinfandel (1)Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de druif die gebruikt wordt voor het maken van de Californische Zinfandel, waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in Kroatië. Geschiedkundigen gaan ervan uit dat de eigenaar van een kwekerij in de jaren twintig van de negentiende eeuw stekjes van Kroatische origine uit een Oostenrijkse collectie naar de VS heeft gebracht. De naam Zinfandel is echter puur Amerikaans. In 1832 verscheen de naam voor het eerst, in een advertentie waarin de eigenaar van een kwekerij in Boston Zinfandel te koop aanbood.
Zinfandel werd ergens tussen 1852 en 1857 tijdens de Gold Rush in Californië geïntroduceerd. De druif werd op grote schaal aangeplant, aangezien hij bijzonder goed gedijde in het klimaat en in de bodem van deze staat. Vandaag de dag is Zinfandel de derde grootste wijndruifvariëteit in Californië; op meer dan 19.000 hectare is hij aangeplant. Volgens het California Department of Food and Agriculture is er in 2014 355.599 ton Zinfandel geperst. Hij wordt gekweekt in 45 van de 58 counties van Californië.
Overigens wordt meer dan de helft van de blauwe Zinfandel-druiven gebruikt om White Zinfandel te maken, een rozekleurige rosé, een populaire tafelwijn in de Verenigde Staten. Wanneer White Zinfandel op de Europese markten wordt aangeboden, is dat meestal onder de noemer Zinfandel rosé. In het assortiment van Wijnen del Mundo vindt u de Eagle Creek Zinfandel rosé.
Proefnotities van de rode Zinfandel vermelden veelvuldig (onder andere) framboos, braam, kers, evenals zwarte peper, kruidnagel, anijs en kruiden.
Er bestaan veel leuke, verschillende en uitgebreidere verhalen over de oorsprong van de Zinfandel-druif. Wij hebben onze gegevens grotendeels ontleend aan www.wineinstitute.org.

Hunter’s: een van Nieuw-Zeelands bekendste wijnhuizen

Hunter's medewerkersDrijvende kracht achter Hunter’s Wines in de regio Marlborough (in het noordoosten van het Zuidereiland) is eigenaresse Jane Hunter. Haar man Ernie Hunter bracht in 1982 de eerste jaargang van verschillende wijnen op de markt. In 1984 was hij zelfs de eerste die in Europa de aandacht wist te vestigen op Nieuw-Zeelandse wijnen. Al na enkele jaren wonnen wijnen van Hunter’s belangrijke prijzen op wijnfestivals.
Toen Ernie zich in 1979 vanuit Ierland in Marlborough vestigde, werd deze streek in de verste verte niet beschouwd als potentieel wijnbouwgebied. Het land aldaar werd puur voor de landbouw en veehouderij gebruikt; men verbouwde er luzerne en gerst, en er graasden overal schapen. Ernie kocht grote stukken van deze grond en plantte wijnstokken van allerhande soorten druiven: Riesling, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir en, natuurlijk, Sauvignon Blanc.
Nadat Ernie op 37-jarige leeftijd bij een motorongeluk om het leven was gekomen, besloot Australische Jane zijn werk voort te zetten. Door haar doorzettingsvermogen en de vastbeslotenheid om de potentie van de wijngaard ten volle te benutten is Hunter’s uitgegroeid tot een gewaardeerde wijnproducent. De productie bedraagt op dit moment (2015) zo’n 60.000 dozen (12 flessen), waarvan ongeveer de helft wordt geëxporteerd. Al jarenlang is het motto bij Hunter’s: kwaliteit, geen kwantiteit.
Hunter’s is door Sustainable winegrowing New Zealand gecertificeerd als bedrijf dat voldoet aan alle eisen met betrekking tot het duurzaam verbouwen van druiven.

Wijnhuis Andeluna

Andeluna wijngaardAndeluna is een jong wijnhuis (opgericht in 2003) en is eigendom van de Amerikaan H. Ward Lay. Zijn visie was om Andeluna op het gebied van kwaliteit uit te laten groeien tot een van de topwijnhuizen van Argentinië.
Andeluna Cellars bevindt zich in Tupungato, Mendoza, op een hoogte van 1300 meter, aan de voet van het Andesgebergte. Tupungato wordt in Argentinië algemeen erkend als een van de beste gebieden voor het produceren van kwaliteitswijnen. In 2003 werd de hypermoderne winery neergezet, met de modernste apparatuur, geïmporteerd uit Frankrijk en Italië. De winery heeft een tankcapaciteit van 1 miljoen liter, 1200 eikenhouten vaten en een opslagcapaciteit van 720.000 flessen.
De wijnen worden gemaakt door wijnmaker Silvio Alberto. Hij wordt bijgestaan door de wereldberoemde Franse wijnmaker Michel Rolland. Dat ze verstand hebben van wijnmaken, blijkt al uit de indrukwekkende lijst van scores en awards die de Andeluna-wijnen sinds de oprichting van het wijnhuis hebben binnengesleept.

Rode wijn en gezondheid

De laatste jaren klinkt regelmatig het geluid dat rode wijn goed is voor de gezondheid. Wat is hiervan waar? En is dat een goede smoes om voortaan maar flink door te zakken? Uiteraard is de waarheid genuanceerder. Laten we beginnen bij het begin.
Rode wijn en gezondheidHet bleek uit enkele onderzoeken dat in landen waar veel wijn wordt gedronken, met name Frankrijk en Italië, veel minder hart- en vaatziekten voorkomen. Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak, dus het verband met wijn werd verder bekeken.
Rode wijn heeft een hoog gehalte aan polyfenolen; deze worden wel de “natuurlijke beschermers tegen hart- en vaatziekten” genoemd. Bij witte wijn is het gehalte veel lager. Dit komt door de andere bereidingswijze van witte wijn. De polyfenolen zitten vooral in de pitten van de wijndruiven, en die worden bij witte wijn al in een vroeg stadium verwijderd. In twee glazen rode wijn zitten evenveel polyfenolen als in 12 glazen witte wijn. Overigens zijn er ook nog verschillen tussen de druivensoorten die voor rode wijn worden gebruikt, en zelfs tussen de gebieden waar deze druiven groeien.
Het effect van polyfenolen blijkt te vinden te zijn in de binnenste laag van onze bloedvaten, het zogenoemde endotheel. Hier kan aderverkalking optreden en dat bevordert het ontstaan van hart- en vaatziekten. De polyfenolen gaan die aderverkalking tegen.
Polyfenolen zitten overigens niet alleen in rode wijn, maar bijvoorbeeld ook in groene thee en uien. Vergeet bovendien niet dat de alcohol uit rode wijn diverse negatieve effecten heeft. Het smoesje uit de inleiding gaat dus niet op.

Bron: www.voeding-kennisbank.nl